muziekgeschiedenis
Das Studium der Geschichte der Musik, unterstützt vom lebendigen Hören der Meisterwerke der verschiedenen Epochen, wird dich am schnellsten von Eigendünkel und Eitelkeit curiren.
(Robert Schumann)
Robert Schumann wist al dat muziekgeschiedenis een vak is dat bescheiden stemt. Eigenlijk brengt het zelfs nogal wat frustratie teweeg: na het luisteren naar vele uren aan klinkende voorbeelden en het doorlezen van vele partituren blijken we nog maar een fractie van die hele muziekgeschiedenis te hebben meegemaakt. Het topje van een ijsberg. En dan nog alleen die ijsberg die de westerse muziek van de afgelopen pakweg acht eeuwen bevat. Er drijven nog andere ijsbergen rond…
Gelukkig is het bestuderen van de muziekgeschiedenis niet alleen een bron van frustratie. Het is vooral een fascinerende verbreding en verdieping van ons muzikale referentiekader. We maken de revolutionaire ontwikkelingen mee die het laatmiddeleeuwse componisten mogelijk maakten tot steeds geavanceerder organisatie van de meerstemmigheid te komen. We volgen het uitkristalliseren van de renaissancepolyfonie. We horen (en zien) het ontstaan van de opera en nieuwe instrumentale genres in de barok. We zijn er getuige van hoe in een snel veranderende maatschappij de muziek der laat-18de-eeuwse klassieken tot stand komt. We beleven mee hoe romantische toonkunstenaars tot vormen van radicale zelfexpressie komen. En hoe in de afgelopen eeuw heilige huisjes werden afgebroken – en soms weer opgebouwd.
Dat alles in de eerste plaats aan de hand van talloze luistervoorbeelden, veelal samen met bijbehorende partituren. Het volgen van de muziekgeschiedeniscursus veronderstelt dan ook een redelijke bekwaamheid in het noten lezen en in het hanteren van muziektheoretische begrippen. Dat betekent dat deze module gelijk met of na het deelnemen aan de eerstejaars onderdelen gevolgd kan worden.
De complete muziekgeschiedeniscursus bestaat uit 4 blokken: (1) Oudheid t/m Renaissance, (2) Barok, (3) Classicisme en Romantiek, (4) 1900 tot nu. Elk blok wordt besloten met een tentamen.
Er zijn wekelijkse lessen van 2 uur. Het studiemateriaal bestaat uit online syllabi en (zeer veel!) bijbehorende luistervoorbeelden.