muziekleer
“Horen zonder weten is niet mogelijk” (Clemens Kühn). Bondiger kunnen we het niet zeggen. Om onze oren muzikaal te gebruiken zullen we van een heleboel zaken benul moeten hebben. Het vak algemene muziekleer verschaft daartoe een groot repertoire aan wetenswaardigheden.
Ook al zit de muziek niet in de noten, met een goede kennis van het notenschrift heb je wel toegang tot de organisatie van die muziek. Alles over het lezen en noteren van muziek wordt in dit vak bestudeerd: sleutels en toonhoogte-notatie, ritmische notatie, toonsoorten, toonreeksen, akkoorden, maar ook het gebruik van versieringen, afkortingen en extra aanduidingen op het gebied van dynamiek, tempo en articulatie. Verder leer je het een en ander over instrumenten en ook over stemmingssystemen.
In het algemene deel van de opleiding wordt het vak muziekleer in de loop van het voorbereidend jaar voor een groot deel behandeld en geabsolveerd (in enkele deeltentamens). Tijdens het eerste jaar van de algemene opleiding is muziekleer vooral een zelfstudie-vak, aan de hand van (online) syllabi, met de nodige opgaven en oefeningen in onze digitale leeromgeving.